Whuut?!

Thursday, December 04, 2008

Ipred

Suck, mummel och mutter.

Har läst en massa debatt runt Ipred, och kan bara konstaterat att en del inlägg i debatten är ungefär lika vilsna som själva lagförslaget.

Jag tror att de flesta är överens om att vi måste ha kvar upphovsrätt och se till att den efterlevs. Har man gjort ett jobb bör man också få bestämma hur det skall distribueras, och om man så vill få kräva att ta vilken betalning man vill för jobbet.

Problemet med Ipred är ju att den inte skyddar upphovsmännen, utan rättighetsinnehavaren, givet att rättighetsinnehavaren har pengar och resurser att driva denna jakt på fildelare. Alltså gör Ipred inte ett dugg för den artist som försöker gå sin egen väg för att faktiskt tjäna pengar på sin musik, eftersom Ipred snarare tvingar in Artisten i ett större skivbolag som från och med nu uppenbarligen skall vara den huvudsakliga utredaren av intrång i copyright-frågorna runt musik. Att artisten inte tjänar en spänn under ett skivbolag är ju inget nytt för någon egentligen, men om det var någon som tvivlade gav Jonas Almquist en rätt bra redogörelse i frågan. http://www.aftonbladet.se/debatt/article3824576.ab

Dessutom är det ju frågan om varför just medie-branschen skall ha speciella tillstånd för detta? Om vi vill avanonymisera internet, vilket självklart inte bara vore negativt, bör ju vilket företag som helst få begära ut personuppgifter vid misstänkt dataintrång för att underlätta sin utredning. Men varför stanna där, egentligen bör ju även fadern till våldtagna tonårsdottern få ut namn och address på gubbsjuka "stina16" och för all del skulle jag själv vilja ha ut namn och telefonnummer till en del puckon som spammar min dator med rätt lama försök att ta sig in.

Istället verkar en del tycka att "fildelaravgift" borde införas i internet-abonnemangen, vilket väl vore ungefär detsamma som att införa "fortkörningsavgift" i vägskatten. Själv torrentar jag rätt massivt. Jag testar rätt ofta nya linux-distar, och laddar ned del musik och film för fri distribution. Dock skulle knappt någon av de upphovsmännen få del av någon "bredbandsskatt", så det vore grovt orättvist.

Ifall man verkligen vill komma åt problemet med fildelningen borde man istället titta över följande:
1. Ålägg bredbandsförtagen att ta sin abuse-avdelning på allvar. Lagstifta att bredbandsoperatörer har skyldighet att bära klagomål till slutkund.
2. Låt mediaindustrin skicka in sina klagomål på ip-addresser som laddar ned eller upp material. (Och gör det massivt, även när bara ett fåtal filmer eller skivor laddats ner)
3. Låt bredbandsleverantören bära klagomålet till slutkund. Bredbandsleverantören kan också bifoga information om t.ex. hur man skyddar sig genom att säkra sin trådlösa accesspunkt, antivirusprogram o liknande.
4. Då bredbandsleverantören får tillräckligt mycket upprepade klagomål på enskilda abonnenter, kommer dessa att bli rena förlustaffärer, och bredbandsbolaget kan då välja att helt stänga av dem (helt eller delvis, temporärt eller permanent) med hänvisning till brott emot Sveriges Rikes lag.
5. Polisen får nu, istället för att ägna massa tid på att jaga enskilda fildelare, endast ägna en betydligt mycket mindre tid åt att kontrollera att bredbandsleverantörerna sköter sina ålägganden.

På så sätt kan man enkelt hitta en lagstiftning som
1. Inte inkräktar på individen
2. Ser till att belysa, även för yngre generationer att copyright faktiskt är lag, och att vad du gör på internet också syns.
3. Inte innebär några direka kostnadsökningar för enskild individ.
4. Gör olagliga användare till en dålig affär för bredbandsoperatören.

Självklart kommer bredbandsleverantörerna tycka att detta är en dålig idé, eftersom de kommer eventuellt förlora en del kunder, och uppleva att de får stora kostnader för att driva detta. I verkligheten kan dock detta ganska enkelt automatiseras, genom att t.ex. medieindustrin mailar @abuse..se, mailet bärs sedan fram till den verkliga abonnenten som innehar IP-numret just då, och ISP behöver inte göra annan administration än att godkänna nya avsändare (undvika spam), samt följa upp antalet anklagelser för att bedömma när det är dags att dra sladden.

Slutligen, litet tips för alla er som ser medie, och i synnerhet musikindustrin som stora, elaka och som stjäl artisternas pengar och rättigheter: Put your money where your mouth is. Sluta köp deras musik, ladda inte ned den heller för då bidrar ni bara till att hålla den populär. Se istället till att konsumera de lagliga alternativ som finns, som faktiskt respekterar artisternas önskemål istället, och se för guds skull till att öppna upp plånboken och donera litet pengar till det som gör dig glad o nöjd:

http://www.magnatune.com/ - Musikbolag där du köper musiken för vad du själv vill betala, och artisterna får alltid hälften.
http://www.jamendo.com/ - Musiksajt där all musik går under Creative Commons-licens, du får alltid ladda ned och kopiera musiken fritt (givet att du också bibehåller information om vem som gjort musiken). Du kan donera pengar direkt till artister, och sajten tar endast 5% av donationen.
http://www.last.fm/ - Gratis personlig radio-station som lär sig vad du tycker om, om hjälper dig hitta ny grym musik
http://www.getmiro.com/ - Samlar en massa gratis s.k. Podcasts (serier av video-snuttar). Du kan beroende på smak lätt få upp ca 20 minuters underhållning och nyheter från dina serier dagligen. Kan även hämta serier direkt från Youtube och andra video-sajter. Du hittar även t.ex. SVT:s nyhetssändningar här.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home